Filologia polska - opinie?

Posty: 18
Dołączył(a): 2013-02-19, 10:58

Filologia polska - opinie?

Postprzez Lukas » 2013-02-20, 20:27

Witam:) Moja dziewczyna bardzo upiera się nad studiami na kierunku filologia polska, ja za bardzo nie widzę w tym sensu bo po tym kierunku ( tak mi się przynajmniej wydaje) że można jedynie uczyć w szkole:/ Czy może jest inaczej a ja jestem nie zorientowany?

Doradca reklama
 
Posty: 652
Dołączył(a): Cz sty 05, 2009 8:29 am

Podpowiadam

ranking kont studenckich 2017
Posty: 26
Dołączył(a): 2013-11-19, 13:41

Re: Filologia polska - opinie?

Postprzez malwina7 » 2013-11-19, 13:55

Masz rację, po filologi polskiej bardzo trudno znaleźć jest pracę, coraz mniejsza ilość szkół poptrzebuje nowych nauczycieli:(

Posty: 5
Dołączył(a): 2015-01-09, 10:58

Re: Filologia polska - opinie?

Postprzez genia » 2015-01-09, 11:19

Akurat po filologii nie zostaje jedynie szkoła, możesz też pracować w wielu instytucjach, np. jako rzecznik, albo jako dziennikarz, logopeda, piarowiec, edytor i sporo innych miejsc, gdzie niezbędna jest doskonała orientacja w języku, umiejętność łatwego wyrażania myśli czy tworzenia poprawnych tekstów, zarówno oficjalnych, jak i nieoficjalnych. Można też zostać na uczelni i zgłębiać tajniki wiedzy akademickiej. Po językoznawstwie za to dość łatwo pełnić funkcje psychologa, oczywiście po dodatkowym przeszkoleniu. Filologia polska ma bardzo wiele przedmiotów i daje różne możliwości rozwoju.

Posty: 6
Dołączył(a): 2015-01-28, 14:30

Re: Filologia polska - opinie?

Postprzez monikawicz » 2015-05-11, 14:04

po wszystkim można znaleźć dobrą pracę, trzeba mieć pomysł na siebie

Posty: 25
Dołączył(a): 2015-08-01, 19:54

Re: Filologia polska - opinie?

Postprzez patryk91 » 2015-08-01, 20:50

Moja siostra to studiuje już teraz przed nią 3 rok licencjatu i mówi, że tyle polonistyki, bo beznadziejny kierunek ze względu na prace :(

Posty: 8
Dołączył(a): 2015-11-19, 15:54

Re: Filologia polska - opinie?

Postprzez tatianna8 » 2015-11-19, 16:06

można na przykład w trakcie studiów założyć własną firmę i zająć się zawodowo pisaniem, bo sama widzę, że ludzie mają z tym bardzo duże kłopoty

Posty: 5
Dołączył(a): 2015-12-07, 16:07

Re: Filologia polska - opinie?

Postprzez tkaczykowa » 2015-12-07, 16:10

tatianna8 napisał(a):można na przykład w trakcie studiów założyć własną firmę i zająć się zawodowo pisaniem, bo sama widzę, że ludzie mają z tym bardzo duże kłopoty


filologia ma kilka specjalizacji. jak ktos zaczyna prace w zawodzie juz podczas studiów to ma szanse. najbardziej narzekają ci, co 5 lat studiują, szczyttem pracy są dla nich praktyki 3 miesięczne a potem narzekają, że nikt im pracy nie daje ... ojoj trzeba było kombinować. ja na studiach pracowałam zdalnie jako copywriter i mialam zlecenia. trzeba bylo o to walczyc. wiec praca jest, ale sama do Was nie przyjdzie :P

Powrót do Filologia polska



 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość