Praktyki studenckie, czy warto? Wasze Opinie.

Site Admin
Avatar użytkownika
Posty: 48
Dołączył(a): 2012-07-05, 11:29
Lokalizacja: Gdańsk

Praktyki studenckie, czy warto? Wasze Opinie.

Postprzez Admin » 2012-08-07, 14:26

W toku studiów wyższych wielu studentów ma obowiązek odbycia praktyki zawodowej. Jest to miesięczna lub dwutygodniowa praktyka, która z założenia ma przynieść studentowi materiał do stworzenia jego pracy zaliczeniowej – licencjackiej, inżynierskiej, czy magisterskiej. Praktyki student sam musi sobie zorganizować, albo są one organizowane przez uczelnię wyższą. W teorii, podczas odbywania praktyk młody człowiek powinien poznać, jak wygląda praca w jego zawodzie w rzeczywistości.

Czy jednak praktyki rzeczywiście pozwalają na zdobycie doświadczenia, choćby w niewielkim stopniu?

Sami studenci wypowiadają się, że jeśli ktoś tylko chce, znajdzie praktyki, na których wiele się nauczy. Potrzeba tylko własnego zaangażowani i chęci, a tych większości studentom brakuje. Część z nich twierdzi, że praktyki studenckie to tylko strata czasu. Odbywają się one na przykład latem, kiedy student mógł wykonywać pracę zarobkową, albo wypoczywać na wakacjach. Stąd też niektórzy młodzi ludzie „załatwiają” wpis o dokonanych praktykach, a tak naprawdę nigdy się na nich nie pojawiają. Takie działanie odbywa się jednak ze szkodą dla samych studentów. Nie mają oni bowiem szansy na zdobycie swojego pierwszego doświadczenia zawodowego. Znajdując firmę, która zaangażuje się w praktyki studenta i pracodawcę, który będzie chciał nauczyć czegoś młodego człowieka, w zamian za pomoc w dokonywaniu codziennych obowiązków, można zyskać cenne umiejętności. W takim wymiarze praktyki studenckie nigdy nie będą postrzegane jako zwykła strata czasu.

Praktyki w dobrych, renomowanych firmach i instytucjach są bezcennym doświadczeniem dla studentów. Przynoszą one nie tylko materiał do napisania pracy zaliczeniowej, będącej warunkiem uzyskania dyplomu, ale również są okazją do sprawdzenia, jak teoria uczona na zajęciach ma się do realnego życia.

Na niektórych studiach praktyki zawodowe w czasie nauki są ciekawym doświadczeniem. Tak jest w przypadku studentów medycyny, weterynarii, czy prawa lub studiujących nauki ścisłe. Praca w laboratorium, szpitalu, czy w sądzie, obserwowanie „kolegów po fachu” podczas dokonywania ich normalnych obowiązków służbowych, daje studentowi obraz jego przyszłej, ewentualnej pracy.

Podsumowując, o wartości praktyk studenckich decyduje w dużej mierze sam student. Jeśli już na etapie poszukiwania firmy, w której odbędzie praktyki, zaangażuje się on w swoją przyszłą karierę zawodową, praktyki będą dla niego dobrym doświadczeniem, które może zaprocentować później angażem na staż czy nawet podpisaniem umowy o pracę w tej samej firmie.

A jakie są wasze opinie o praktykach studenckich ? Dlaczego i jakie (płatne czy bezpłatne) wg was warto odbywać praktyki podczas studiów?

Doradca reklama
 
Posty: 652
Dołączył(a): Cz sty 05, 2009 8:29 am

Podpowiadam

ranking kont studenckich 2017
miras

warto iść na praktyki - moja opinia

Postprzez miras » 2012-08-07, 15:34

Oczywiście , że warto iśc na praktyki studenckie, trzeba tylko umieć sobie znleżć dobrą firmę na praktykę, staż:

1. Najlepiej by firma miała doświadczenie w organizowaniu praktyk

2. Im bardziej znana firma tym lepiej - bedzie to lepiej wyglądać w cv

3. Fajnie jak jest jakiś opiekun nad praktykantami w firmie, który pokaże co i jak

4. Rekrutacja - im trudniej się na daną praktykę załapać tym na ogół więcej można się z niej nauczyć

5. Wynagrodzenie oczywiście najlepiej jak praktyka jest płatna nawet symbolicznie, chociaz dzisiaj coraz ciężej z tym w firmach. Wtedy na pewno jest większa motywacja.

Avatar użytkownika
Posty: 8
Dołączył(a): 2013-11-01, 15:17
Lokalizacja: Student

Re: Praktyki studenckie, czy warto? Wasze Opinie.

Postprzez Moliszek » 2013-11-01, 15:50

Mamy mało do gadania na ten temat, dlatego że zazwyczaj te są obowiązkowe. Nie ma się co o..., na takich praktykach studenckich jest lipa i niczego się nie nauczysz.

Posty: 20
Dołączył(a): 2013-12-03, 22:13

Re: Praktyki studenckie, czy warto? Wasze Opinie.

Postprzez corki » 2013-12-03, 23:06

Ja jestem innego zdania. Zależy gdzieś masz praktyki, jeżeli tak jak np. logistyka masz praktyki w castoramie(swego czasu pracowałem tak i zamowałem się własnie prakttykantami) to niczego sie nie nauczysz. Ale jeżeli masz zamiar pracować w laboratorium to praktyki bardzo dużo Ci dadzą. Co prawda zajęcia laboratoryjne na studiach powinny Ci wystarczyć, ale w praktyce to też inaczej. Dużo bardziej skupiają się na kosztach ;D

Avatar użytkownika
Posty: 11
Dołączył(a): 2014-11-24, 18:19

Re: Praktyki studenckie, czy warto? Wasze Opinie.

Postprzez daria.w » 2014-11-24, 18:23

Moim zdaniem najlepiej zrobić choć 2-3 praktyki czy staże. Później będzie Ci łatwiej pokazać potencjalnemu pracodawcy, że nie siedziałeś z załozonymi rękami a i czegoś się mogłeś nauczyć ;)

Posty: 24
Dołączył(a): 2015-03-02, 23:28

Re: Praktyki studenckie, czy warto? Wasze Opinie.

Postprzez Kostyageim » 2015-04-17, 17:12

Uważam, że jak najbardziej - dzięki temu można rozeznać się w różnych gałęziach rynku pracy i ostatecznie stwierdzić, co nam się podoba. Sam brałem udział w Letnich Praktykach Badawczych - dzięki nim stwierdziłem, iż zastosowania matematyki są bardziej ekscytujące od czystej teorii i zacząłem rozwijać się w tym kierunku

Posty: 1
Dołączył(a): 2015-07-23, 17:23

Re: Praktyki studenckie, czy warto? Wasze Opinie.

Postprzez kawartt23 » 2015-07-23, 17:26

Szukacie nowych rozwiązań i chcecie zdobyć dodatkową wiedzę i doświadczenie które może się przydać po skończeniu studiów ? Zobaczcie : http://aiesec.pl/dla-studentow/wyjedz-na-praktyke-lub-wolontariat/global-talents/ niesamowite praktyki dla studentów !

Posty: 4
Dołączył(a): 2014-07-06, 20:09

Re: Praktyki studenckie, czy warto? Wasze Opinie.

Postprzez Evita » 2015-08-30, 22:24

U mnie na uczelni (dw. wyższa szkoła bankowa w Gdańsku) były całkiem sensowne praktyki. Nic sama nie musiałam załatwiać, w biurze karier pomogli. Byłam zadowolona, bo praktyki potem przerodziły się w staż i mogłam w tej firmie popracować dłużej. Nie narzekałam, chociaż nie nie przedłużyli na etat, ale wtedy to i tak miałam inne plany. ;) Odp. warto.

Posty: 4
Dołączył(a): 2015-08-31, 18:42

Re: Praktyki studenckie, czy warto? Wasze Opinie.

Postprzez onlineekspertwsb » 2015-08-31, 18:46

Evita napisał(a):U mnie na uczelni (dw. wyższa szkoła bankowa w Gdańsku) były całkiem sensowne praktyki. Nic sama nie musiałam załatwiać, w biurze karier pomogli. Byłam zadowolona, bo praktyki potem przerodziły się w staż i mogłam w tej firmie popracować dłużej. Nie narzekałam, chociaż nie nie przedłużyli na etat, ale wtedy to i tak miałam inne plany. ;) Odp. warto.


Witam! Dziękuję za pochlebne opinie na temat naszej uczelni. Wszystkich zainteresowanych studiami w oddziałach Wyższej Szkoły Bankowej serdecznie zapraszam do zapoznania się z ofertą na naszej stronie internetowej http://www.wsb.pl/kandydaci/studia-i-stopnia/kierunki-i-specjalnosci W ofercie studiów można odnaleźć wiele ciekawych kierunków, m.in. Informatyka, Prawo w biznesie, Logistyka czy Finanse i Rachunkowość. Studia na naszych uczelniach można podjąć zarówno w systemie stacjonarnym jak i zaocznym. Dodam także, że dla osób które aplikują na studia w naszych oddziałach do 19 września przygotowaliśmy specjalną zniżkę w wysokości aż 700zł.

W razie pytań chętnie na nie odpowiem.

Pozdrawiam
Renata Mazur
Online Ekspert WSB Studia I stopnia

Posty: 12
Dołączył(a): 2016-08-01, 13:41

Re: Praktyki studenckie, czy warto? Wasze Opinie.

Postprzez HRownia » 2016-08-01, 14:07

Praktyki studenckie to świetna sprawa! Uczą odnajdywania się w środowisku zawodowym, pozwalają uzyskać cenne doświadczenie, którego nie da nam uczestnictwo w wykładach, a ponadto pomagają zdobyć znajomości, które mogą okazać się baaaardzo pomocne w przyszłości :). Potencjalni pracodawcy również zwracają uwagę na wiedzę praktyczną, której posiadanie oznacza ogromny plus dla kandydata.

Następna strona

Powrót do Praktyki studenckie



 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość