Praktyki studenckie, czy warto? Wasze Opinie.

Posty: 10
Dołączył(a): 2016-07-21, 08:32

Re: Praktyki studenckie, czy warto? Wasze Opinie.

Postprzez Eses » 2016-08-01, 20:20

Warto, ale to nie to samo co doświadczenie w pracy, więc jak ktoś da radę to lepiej się normalnie zatrudnić. Raz, że pensja, a dwa, że jednak całkiem inaczej pracodawcy na to patrzą niż na praktyki. Czasem pracodawcy chętnie zatrudnią studenta, bo nie ma wymagań płacowych jak specjalista.

Doradca reklama
 
Posty: 652
Dołączył(a): Cz sty 05, 2009 8:29 am

Podpowiadam

ranking kont studenckich 2017
Posty: 15
Dołączył(a): 2016-07-20, 12:47

Re: Praktyki studenckie, czy warto? Wasze Opinie.

Postprzez DariaAa » 2016-08-02, 08:28

Kasa kasą, ale jeśli praktyki są jedynym wyjściem, to zdecydowanie trzeba iść. Zawsze jest to okazja do nawiązania nowych znajomości, które mogą się przydać. Moja znajoma była na praktykach w urzędzie miejskim, a jakiś czas po tym sami do niej zadzwonili i spytali, czy nie jest zainteresowana zatrudnieniem u nich. ;) Warto poszukać takich ofert w Akademickich Biurach Karier na swojej uczelni.

Avatar użytkownika
Posty: 5
Dołączył(a): 2017-05-16, 13:31
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza

Re: Praktyki studenckie, czy warto? Wasze Opinie.

Postprzez jamadam » 2017-05-31, 08:45

Ja jestem zwolennikiem praktyk studenckich bo po nich dostałem pracę i warto rozejrzeć się z czymś co sprzyja naszym zainteresowaniom i poszukać też płatnych praktyk. Bo tam gdzie nam płacą będą wymagać od nas konkretnej pracy a nie robienia kawy i przepisywania papierków, a co za tym idzie dużo nas nauczą.

Posty: 99
Dołączył(a): 2015-09-01, 09:59

Re: Praktyki studenckie, czy warto? Wasze Opinie.

Postprzez she23 » 2017-06-02, 08:40

Pewnie, że warto. Wielu moich znajomych tak znalazło pierwszą pracę.

Posty: 16
Dołączył(a): 2017-08-01, 17:16

Re: Praktyki studenckie, czy warto? Wasze Opinie.

Postprzez Konri » 2017-08-03, 13:52

Najlepiej przed pójściem na takowe praktyki zrobić rozeznanie, poszukać w necie opinii o firmie/popytać. Bo można parzyć kawę przez miesiąc, czy ile tam Wasza uczelnia wymaga, a można rozwiązywać ciekawe problemy i nawiązywać znajomości. Jeszcze na podstawie moich doświadczeń mam jedną sugestię - nie warto się kierować tym, żeby praktyki były blisko domu i takimi tam. Jeśli na przykład chcemy rozwijać swoją karierę w Warszawie, to nie ma co robić praktyk w Koziej Dupce, bo mama nas nakarmi i da gołąbki.

Posty: 8
Dołączył(a): 2017-07-13, 11:45

Re: Praktyki studenckie, czy warto? Wasze Opinie.

Postprzez Silvia97 » 2017-08-03, 15:23

Lepiej iść do dużej albo średniej firmy, jak byłam w mniejszej to niczego fajnego się nie dowiedziałam.

Posty: 16
Dołączył(a): 2017-08-01, 17:16

Re: Praktyki studenckie, czy warto? Wasze Opinie.

Postprzez Konri » 2017-08-11, 11:56

Silvia97 napisał(a):Lepiej iść do dużej albo średniej firmy, jak byłam w mniejszej to niczego fajnego się nie dowiedziałam.

Faktycznie, w dużych firmach często mają ciekawe programy praktyk i staży i opiekuna praktyk, co jest ważne. Bo w mniejszych czasem nie mają jakby pomysłu na Twoje praktyki i nie będą wiedzieć co dać Ci do roboty, co skończy się pewnie kserowaniem i parzeniem kawy właśnie.

Posty: 2
Dołączył(a): 2017-08-30, 08:29

Re: Praktyki studenckie, czy warto? Wasze Opinie.

Postprzez Olekkk123 » 2017-08-30, 08:41

Praktyki i staże są bardzo ważne w późniejszym poszukiwaniu pracy. Moja siostra jest już po studiach i szukała pracy. Dzięki odbytym praktykom szybko znalazła prace. Czemu tak sądzę? Razem ze znajomą startowały do tych samych firm, przy czym ta druga miała jedynie jedną praktykę studencką, a moja siostra z 5. Zawsze na wakacjach odbywała staże, a ja się zastanawiałem po co jej tyle tego wszystkiego. Siostra dostała kilka propozycji, a koleżanka żadną. Później pracodawcy jej powiedzieli, że została wybrana ze względu na doświadczenie jakie zdobyła podczas realizacji staży. Dlatego też w następnym roku sam zamierzam dostać się na jakiś program stażowy. Będę po drugim roku studiów więc myślę, że będzie to najlepszy czas:)

Poprzednia strona

Powrót do Praktyki studenckie



 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość