Gdzie w Polsce pracuje się najlepiej? Opinie i doświadczenia

Site Admin
Avatar użytkownika
Posty: 48
Dołączył(a): 2012-07-05, 11:29
Lokalizacja: Gdańsk

Gdzie w Polsce pracuje się najlepiej? Opinie i doświadczenia

Postprzez Admin » 2012-08-13, 10:47

Każdy pracownik chciałby znaleźć pracodawcę, u którego jego potrzeby i pragnienia będą szanowane, a firma zadba o ich spełnienie. Cóż, takich pracodawców w Polsce jest niewielu, ale są przedsiębiorstwa postrzegane przez pracowników i firmy badacze, jako tzw. najlepsze miejsca pracy. Firmy te znajdują się na liście sporządzanej od czterech lat przez Great Place To Work Institute Polska. Lista „Najlepszych Miejsc Pracy w Polsce” obejmuje dwie kategorie firm – zatrudniających powyżej i poniżej 500 pracowników. Instytut w roku 2012 przyznał dodatkowo dwie nagrody specjalne dla firm, dostrzegając ich zaangażowanie w rozwój w stronę lepszego zaspokajania oczekiwań pracowników.

W tym roku lista „Najlepszych Miejsc Pracy w Polsce” została ogłoszona na uroczystej gali w siedzibie Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie. Na wyróżnienie ze strony Great Place To Work Institute Polska zasłużyło 17 firm, które w sumie zatrudniają około 12 tys. osób. W całym badaniu, na podstawie którego została sporządzona wspominana lista najlepszych miejsc do pracy w naszym kraju, wzięło udział 33 przedsiębiorstw, zatrudniających łącznie 59 tys. osób.

Badanie wykonywane przez Institute Polska opiera się na modelu Great Place to Work, w którym zaufanie pracowników jest najważniejszą wartością. Słowem, jeśli pracownicy czują się docenieni w firmie, jeśli ufają kierownictwu przedsiębiorstwa i są zadowoleni z atmosfery panującej w pracy, mogą śmiało powiedzieć, że ich firma jest „Wspaniałym Miejscem Pracy”. W roku 2012 75% pracowników firm, które znalazły się na liście najlepszych miejsc do pracy właśnie tak określiło swoich pracodawców. Sondaż, na podstawie którego wyróżniono firmy jako „Najlepsze Miejsca Pracy w Polsce” objął całą Polskę i miał miejsce w lutym tego roku.

Great Place To Work Institute Polska wskazuje, że w naszym kraju jest wiele firm prowadzących świadomą i jak najbardziej konsekwentną politykę tworzenia jak najlepszych warunków pracy dla zatrudnionych. Stąd też firmy te są doceniane przez pracowników, którzy obdarzają je wysokim stopniem zaufania.

W gronie 17 najlepszych firm pierwsze miejsca w kategoriach powyżej 500 pracowników i poniżej 500 pracowników zajęły odpowiednio Sabre Polska Sp. z o.o. oraz Novo Nordisk Pharma Sp. z o.o. W kategorii największych firm kolejne miejsca zajęły firmy: Grupa IKEA w Polsce, Atos, Elica Group Polska Sp. z o.o., DHL Express Poland, Phoenix Contact Wielkopolska Sp. z o.o. W drugiej kategorii najlepszych firm do pracy zatrudniających do 500 pracowników, kolejne miejsca zajęły przedsiębiorstwa: Microsoft Sp. z o.o., Bristol-Myers Squibb w Polsce, SAS Institute Sp. z o.o., SC Johnson Sp. z o.o., Hitachi Data Systems (Polska), Hilti (Poland) Sp. z o.o., LG Chem Poland Sp. z o.o., SKOK Ubezpieczenia, Medtronic Poland oraz OCHNIK Sp. z o.o..

A jakie są Wasze opinie ? Gdzie sie pracuje najlepiej a gdzie najgorzej?

Doradca reklama
 
Posty: 652
Dołączył(a): Cz sty 05, 2009 8:29 am

Podpowiadam

Avatar użytkownika
Posty: 25
Dołączył(a): 2012-09-04, 23:55

Re: Gdzie w Polsce pracuje się najlepiej? Opinie i doświadczenia

Postprzez Maniek » 2012-09-08, 14:03

Zazwyczaj jest taka zależność, że jeśli gdzieś się dobrze zarabia, to automatycznie koszt życia jest większy. Patrz Warszawa: Zarobki wyższe, ale mieszkania także droższe, nawet benzyna droższa!
To się tyczyło miast, a teraz co do firm. Uważam, że im większa firma, tym automatycznie więcej "gęb" pcha się w górę. I jest tam wyścig szczurów. Przyjaciele w takiej firmie sprzedaliby Cię za 2zł chociaż uśmiechają Ci się w twarz. Ma to plusy i minusy, na pewno mobilizuje do walki i nie zostajesz w tyle, ciągle się rozwijasz, jednak po czasie stajesz się nieufną istotą, która wszędzie widzi rywalizację.

Avatar użytkownika
Posty: 21
Dołączył(a): 2012-09-21, 20:06

Re: Gdzie w Polsce pracuje się najlepiej? Opinie i doświadczenia

Postprzez Puperek » 2012-09-21, 23:27

Warszawka słynie z tego, że zarobki są wysokie, ale są także wyższe ceny o czym już pewnie nie raz wspominaliście. Ja jestem ze stolicy, nie narzekam na poziom życia, bo jak to mówią - mam nadzianych starych, jednak Ci ludzie którzy pracują sobie w sklepach, w jakiś firmach itd, żyją całkiem normalnie, nie rozrzucają się kasą. Zresztą ja też się nie rozrzucam, więc różnie to bywa i cieżko jednoznacznie stwierdzić gdzie się najlepiej pracuje.

Posty: 3
Dołączył(a): 2013-08-05, 16:12

Re: Gdzie w Polsce pracuje się najlepiej? Opinie i doświadczenia

Postprzez DragonFlyX » 2013-08-05, 16:14

Uważam, że w Warszawie ;)

Avatar użytkownika
Posty: 7
Dołączył(a): 2014-04-11, 12:52

Re: Gdzie w Polsce pracuje się najlepiej? Opinie i doświadczenia

Postprzez Domino123 » 2014-04-21, 13:59

Warszawa bez porównania, miasto największych możliwości. Znaleźć pracę za 2000 zł na rękę nie jest problemem. Koszty oszczędnego życia da się zamknąć w 1000zł, ciężko bo ciężko, ale miałem takich znajomych :)
pomoc na egzaminach MMS, e-mail - www.zdaj.org

Posty: 4
Dołączył(a): 2014-07-29, 17:22

Re: Gdzie w Polsce pracuje się najlepiej? Opinie i doświadczenia

Postprzez ksantypa » 2014-09-11, 10:04

Według mnie Warszawa nie jest dobrym miejscem ani do pracy, ani do życia. Chyba, że ktoś lubi egzystencję wśród bandy rekinów :P
Ja wybrałam Kraków i póki co, tutaj jest mi najlepiej. Bardzo znaczącym jest fakt, że z uwagi na dużą liczbę studentów i młodych absolwentów jest tutaj mnóstwo firm, które zatrudniają za naprawdę małe pieniądze. Kraków stał się zagłębiem call center i innych firm outsourcingowych właśnie z tego względu - tania siła robocza. Dlatego trzeba się naprawdę nagimnastykować, żeby mieć ciekawą pracę i się w niej utrzymać. To z kolei napędza ludzi do doskonalenia swoich umiejętności, co oczywiście świetnie wpływa na rozwój gospodarczy.
Skończyłam filozofię na Akademii Ignatianum w Krakowie i nie mogę narzekać na pracę. Prowadzę zajęcia dla dzieci i młodzieży z filozofii i etyki, a oprócz tego pracuję w dziale promocji dużej firmy. Jest spoko, ale faktem jest, że najpierw przez kilka lat musiałam udzielać się w tych branżach kompletnie za darmo - wolontariaty, bezpłatne praktyki, itd. Ale się opłaciło. Dlatego wg mnie najlepszym sposobem na zdobycie ciekawej pracy, to już w trakcie studiów zająć się czymś ze swojej branży, nawet za darmo, a potem jest już dobrze :)

Posty: 16
Dołączył(a): 2014-09-17, 13:16

Re: Gdzie w Polsce pracuje się najlepiej? Opinie i doświadczenia

Postprzez tarik » 2014-09-17, 13:23

ja przed chwilą pisałem już ale jak dla mnie najlepszym miastem do pracowania jest Poznań bądź Warszawa.
Oba te miasta mają najniższe bezrobocie mają najniższe bezrobocie więc stosunkowo jest się elastycznym z pracą.
Wystarczy że spędzi się trochę czasu na portalach ogłoszeniowych jak top-ogloszenia.net i prędzej czy później się znajdzie.

Posty: 6
Dołączył(a): 2014-10-16, 13:42

Re: Gdzie w Polsce pracuje się najlepiej? Opinie i doświadczenia

Postprzez pikselka » 2014-10-16, 13:55

Oczywiście, że w Warszawie. Nigdy nie miałam tu problemu ze znalezieniem pracy. Taka za 1500zł jest w każdej chwili. O taką za 2000 trzeba się troszkę postarać, a powyżej to już trzeba umieć trochę więcej. Jak ma się szczęście to można tutaj świetnie trafić.

Posty: 99
Dołączył(a): 2015-02-23, 14:09

Re: Gdzie w Polsce pracuje się najlepiej? Opinie i doświadczenia

Postprzez ohggii » 2015-02-23, 14:20

Pracy w Polsce nie brakuje, trzeba tylko znaleźć właściwe miejsce, gdzie wszystkie ciekawe oferty są skumulowane w jednym miejscu.
Rekrutujemy!
Pracodawcy oferują wolne wakaty w całym kraju. Daj się znaleźć :D
Wejdź na stronę * i znajdź pracę !
http://www.*/Job/List

Posty: 99
Dołączył(a): 2015-02-23, 14:09

Re: Gdzie w Polsce pracuje się najlepiej? Opinie i doświadczenia

Postprzez ohggii » 2015-03-13, 08:46

Miejsce wydaję się najlepsze, kiedy mamy dobrą i stabilną pracę. Znam fajną stronę, gdzie pracodawcy oferują wolne wakaty i stanowiska, które są potrzebne na rynku pracy :) Koleżanka poleciła mi portal i szybko znalazłam pracę. Myślę, że możecie wejść i sprawdzić :) Strona nazywa się *

Następna strona

Powrót do Praca i kariera



 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość